Μεσοδόντιος Καθαρισμός

5 Δεκ
Τερηδόνα ακτινογραφία

Οι περισσότεροι από εμάς υποτιμούμε ή και αγνοούμε πλήρως τη σημασία του μεσοδόντιου καθαρισμού. Ακούμε συνεχώς από παιδιά πόσο σημαντική είναι η οδοντόβουρτσα, αλλά το νήμα δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ, ούτε στο σπίτι μας, ούτε στο σχολείο, ούτε καν στην τηλεόραση. Μέχρι πρότινος και οι ίδιοι οι οδοντίατροι υποτιμούσαν τη χρησιμότητά του και αρκούνταν σε απλές συστάσεις για βούρτσισμα.
Και όμως, υπολογίζεται ότι 30-40% των επιφανειών των δοντιών δεν καθαρίζονται επαρκώς ακόμα και μετά από ένα ικανοποιητικό βούρτσισμα. Αυτό συμβαίνει διότι οι θύσανοι (τρίχες) της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να καθαρίσουν επαρκώς τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια, ιδίως στα οπίσθια, όπου οι επιφάνειες επαφής είναι πιο μεγάλες.

Ανεπιθύμητα αποτέλεσματα από την έλλειψη φροντίδας των δοντιών

Τα υπολείμματα τροφών που μένουν εκεί μετά το βούρτσισμα, σχηματίζουν σιγά σιγά ένα οργανωμένο φιλμ στην επιφάνεια του δοντιού που βρίθει παθογόνων μικροβίων, τη λεγομένη οδοντική πλάκα. Με τον καιρό επικαθονται άλατα από το σάλιο μας επάνω σε αυτό το φιλμ σχηματίζοντας τρυγία, πετρά δηλαδή. Η τρυγία κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον καθαρισμό σε αυτές τις περιοχές με αποτέλεσμα φλεγμονές και αιμορραγία των ούλων(ουλίτιδα), περιοδοντίτιδα(η εξέλιξη της χρόνιας ουλίτιδας) και τερηδόνες. Οι τερηδόνες που έχουν ως σημείο έναρξης την επαφή μεταξύ των δοντιών, συνήθως δεν έχουν συμπτώματα όπως πόνος στο κρύο η στο γλυκό και τις πιο πολλές φορές τις ανακαλύπτουμε όταν είναι ήδη αργά και η βλάβη είναι πλέον πολύ μεγάλη. Ένα παράδειγμα είναι αυτό της φωτογραφίας.

Πως θα φροντίσουμε τα δόντια μας

Όλα αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα μπορούν να προληφθούν με κάτι τόσο απλό και οικονομικό όσο μία οδοντόβουρτσα και ένα νήμα. Υπάρχουν πολλά είδη μεσοδόντιου καθαρισμού, εκ των οποίων τα πιο συχνά, εύχρηστα και αποτελεσματικά είναι το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Το νήμα χρησιμοποιείται κυρίως σε στόματα με πολύ στενές επαφές μεταξύ των δοντιών, ενώ τα βουρτσάκια σε δόντια με πιο αραιές επαφές ή με ούλα που έχουν υποστεί υφίζηση (έχουν κατέβει δηλαδή) και υπάρχει μεγαλύτερο κενό μεταξύ τους. Τα βουρτσάκια έχουν διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με το κενό ανάμεσα στα δόντια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η χρήση τους μια φορά την ημέρα πριν ή μετά το βούρτσισμα, αρκεί για να προληφθεί η πλειονότητα των τερηδονικών βλαβών και για να διατηρούνται τα ούλα υγιή.

Η καθημερινή χρήση νήματος ή οποιουδήποτε άλλου μέσου βολεύει τον καθένα μας, σε συνδυασμό με την οδοντόβουρτσα, είναι ο καλύτερος τρόπος για γλιτώσουμε στο μέλλον, περιττά έξοδα, περιττό χρόνο και ταλαιπωρία στην οδοντιατρική καρεκλά, αλλά κυρίως για να κρατήσουμε το στόμα μας καθαρό και υγιές και τα δόντια μας στο ακέραιο, (γιατί όχι?) για μια ζωή.

Comments are closed.