Η εγκυμοσύνη είναι από τις ομορφότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Δυστυχώς, συχνά συνοδεύεται από όχι και τόσο ευχάριστες αλλαγές στο σώμα της. Αρκετές από αυτές τις αλλαγές συμβαίνουν στη στοματική κοιλότητα.
Συχνά οι μέλλουσες μητέρες θα παρατηρήσουν ότι τα ούλα τους πρήζονται και αιμορραγούν πιο εύκολα στο βούρτσισμα ή ακόμα και αυτόματα πολλές φορές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιπέδων ορμονών κύησης στο αίμα, που κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα στην πλάκα και στα μικρόβια που υπάρχουν σε αυτή, με αποτέλεσμα το έντονο πρήξιμο (οίδημα), αιμορραγία, ακόμα και πόνο. Η ουλίτιδα αυτή, που ονομάζεται ουλίτιδα κύησης, είναι πλήρως αντιστρεπτή και τα ούλα θα επανέλθουν στην πρότερή τους κατάσταση μετά το πέρας της κύησης ή της λοχείας.
Κάτι άλλο που μπορεί να παρατηρηθεί, είναι συχνότερες και περισσότερες τερηδονικές βλάβες στα δόντια, που μπορεί και να συνεχιστούν ή να γίνουν εμφανείς και μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, στη λοχεία για παράδειγμα. Μάλιστα λεγόταν παλιότερα ότι για αυτό έφταιγε η έλλειψη ασβεστίου από το σώμα της εγκύου, που το απορροφούσε το έμβρυο.
Στην πραγματικότητα, η πλημμελής στοματική υγιεινή, η πιθανώς αυξημένη συχνότητα πρόσληψης γλυκών, ή και η παρουσία της ουλίτιδας που προαναφέραμε, η οποία δυσχεραίνει το σωστό βούρτσισμα, είναι συνήθως οι λόγοι που βλέπουμε πιο συχνά χαλασμένα ή σπασμένα δόντια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τέλος, να μην ξεχάσουμε και την εμφάνιση ναυτίας ή εμετών που έχουν πολλές μέλλουσες μητέρες, οι οποίοι ρίχνουν σημαντικά το Ph στη στοματική κοιλότητα και αυτό καθιστά τα δόντια πιο ευαίσθητα στην προσβολή από τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα.
Η λύση σε αυτά τα προβλήματα δεν είναι μαγική, χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Όπως σε όλα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η στοματική μας υγιεινή πρέπει να είναι άριστη. Επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρο από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της εγκυμοσύνης για έλεγχο και καθαρισμό, μετά από συνεννόηση φυσικά με τον γυναικολόγο.Ο οδοντίατρος θα δώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα καθαρισμού των δοντιών στο σπίτι, όπως για παράδειγμα χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας ή χρήση προϊόντων σχεδιασμένων για την εγκυμοσύνη. Επίσης θα μας δώσει συμβουλές για τη δίαιτα μας.
Σε περίπτωση που πρέπει να γίνουν οδοντιατρικές θεραπείες (πχ σφραγίσματα), θα είναι πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο και με τις λιγότερο επεμβατικά μεθόδους. Μη επείγουσες εργασίες, όπως για παράδειγμα λεύκανση δοντιών, πρέπει να αναβάλλονται για μετά το πέρας της κύησης.